Абонамент за бюлетин
Берен и Лутиен
-10%

Берен и Лутиен

ISBN: 9789546558046
Издател: Бард
Издадена: 2017
Брой страници: 272
Корица: Твърда
Език: Български
Корична цена: 31.99 лв.
Цена: 28.79 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Фантастика, фентъзи
Историята на Берен и Лутиен става основен елемент в еволюцията на „Силмарилион“ – митовете и легендите за Първата епоха на света, замислени от Дж. Р. Р. Толкин. Той се завръща от Франция след сражението при Сома в края на 1916 г. и написва това предание през следващата година.

Основен и непроменен елемент от историята е съдбата, която помрачава обичта на Берен и Лутиен – защото Берен е простосмъртен мъж, а Лутиен е безсмъртна елфическа дева. Баща й, могъщ елфически владетел, е силнонастроен срещу Берен и му възлага невъзможна задача, която да изпълни, ако иска да се ожени за Лутиен. Това е ядрото на легендата; и то води до върховно героичния опит на Берен и Лутиен заедно да откраднат Силмарил от най-могъщото от всички зли същества – Мелкор, наричан Моргот Черния враг.
 
В тази книга Кристофър Толкин се е опитал да извлече историята на Берен и Лутиен от мащабната творба, в която е вградена; но самата легенда се променя, създава нови връзки с по-общото повествувание. За да покаже част от процеса, чрез който тази Велика легенда на Средната земя се е развивала през годините, тойразказва историята с бащините си думи, като дава най-напред първоначалната й форма, а после откъси в проза и стих от по-късни текстове, които илюстрират променящия се замисъл. За пръв път представени заедно, те разкриват събитийни и повествувателни аспекти на легендата, които впоследствие са загубени.

-------------------

Това е едно добро четиво! Определено не е я четете, ако това е първата ви книга от Толкин. Добре е преди това да сте прочели "Хобит", "Силмарилион" и "Властелинът на пръстените". Едва тогава ще сте добре запознати с детайлите, за да може да видите и оцените промените, през които историята преминава. Тогава със сигурност тя ще ви хареса.

Читателско мнение

Книги, подобни на "Берен и Лутиен"

Пет фентъзи разказа - твърда корица
-10%

Пет фентъзи разказа - твърда корица

Дж. Р. Р. Толкин

31.50 лв.
Падането на Гондолин
-10%

Падането на Гондолин

Дж. Р. Р. Толкин

28.79 лв.
Двете кули
-10%

Двете кули

Дж. Р. Р. Толкин

17.99 лв.
Завръщането на краля
-10%

Завръщането на краля

Дж. Р. Р. Толкин

17.99 лв.
Задругата на пръстена
-10%

Задругата на пръстена

Дж. Р. Р. Толкин

17.99 лв.

Други книги от Дж. Р. Р. Толкин

Коментари за "Берен и Лутиен"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах