Абонамент за бюлетин
Атрофия на сетивата
-10%

Атрофия на сетивата

ISBN: 9786192350413
Издател: Изида
Издадена: 2019
Брой страници: 60
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 10.00 лв.
Цена: 9.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Българска литература, Поезия
Евгени Велев е поет, художник, доктор на науките и професор в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Има редица публикации в областта на изкуствознанието, естетиката, културологията, наукознанието и визуалните изследвания. Автор е на десетки статии, научни доклади, монографии и книги. Носител е на Първа награда за поезия в конкурса „Мелнишки вечери на поезията”.

Поетичната му книга „Атрофия на сетивата“ няма претенцията да е поредното рекламно явление с дълголетието на литературна еднодневка. Защото всички опити на твореца да разкрие през оптиката на мерената реч мировъзренията си имат една-единствена цел: да не позволи на духовната летаргия да ни обземе, да предизвика у нас онова жизнерадостно любопитство към битието, което би ни дало кураж да продължим пътя си по достоен начин. Защото сме създадени на тоя свят за да живеем в хармония с небесните повели, в смирение и състрадание към чуждата болка. „Сърцето ми бе ден, бе нощ, пустиня бе, хастара на луната надгробен камък бе, с надпис с кръст, без кръст или просто камък… След поредния пир среднощен на сетивата мисълта е полудяла, бляновете подготвят бягство, мечтите са уморени, непоносима е болката духовна“, изповядва поетът.

Творбите на Евгени Велев са заредени със силно, често и озадачаващо въздействие, което е откровена провокация на закърнелия ни от примирения и компромисни съучастия вкус. Той постига внушенията си с обобщаващи и запомнящи се метафори, с класически образи. Това не са моменти хрумвания, а изстрадан опит – резултат на тревожната любов на поета към живота, към човека и битието му. Това са стихове, продиктувани от стремежа му да съхрани и защити всичко добро, хубаво и достойно. Да го посочи и чрез споделянето да го полее със светлината на множество човешки очи, да намери в поезията потвърждение на пътя и посоката, която ни е обединила. Същевременно онова, което не попада в измеренията на неговите творчески и нравствени критерии, е храбро отрицание на злото и несправедливостите – както в чисто битиен, така и във философски смисъл.

Книги, подобни на "Атрофия на сетивата"

Амфибрахий в До мажор

Амфибрахий в До мажор

Ивайло Диманов

15.00 лв.
Пясъчни мълчания - поезия
-10%

Пясъчни мълчания - поезия

Радка Костадинова

13.50 лв.
Писалката на Господ - поезия

Писалката на Господ - поезия

Александър Ал. Хаджихристов

16.00 лв.
Детелина на хаоса
-10%

Детелина на хаоса

Иван Теофилов

13.50 лв.
Жените след Ева - поезия

Жените след Ева - поезия

Ирен Петрова

15.00 лв.

Други книги от Евгени Велев

Коментари за "Атрофия на сетивата"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах