Абонамент за бюлетин
Атлас на мъглявите континенти

Атлас на мъглявите континенти

ISBN: 9789544801342
Издател: Жар
Издадена: 2020
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 14.99 лв.
Цена: 14.99 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
Приключението е благословия за човечеството, защото най-голямото щастие в този свят е да издържиш да си свидетел на този свят.

Ихсан Октай Анар (1960) е писател, илюстратор, преводач, академик и доктор на философските науки. Изнася лекции по антична философия в Измирския университет "Еге". Той е един от най-ярките представители на постмодернизма в турската литература. Подобно на Орхан Памук, Елиф Шафак, Искендер Пала в творчеството си трансформира елементите на фолклорната и старата диванска култура в новаторско повествование.

"Атлас на мъглявите континенти" е шедьовър на турската постомодерна литература - невероятен, изобретателен, много забавен роман със съновидейна атмосфера, в който освен човеци, герои са мечка, маймунка и... книга, принадлежала на Лоурънс Арабски. Романът е пътешествие между съня и действителността и поставя въпроса реално или илюзорно е човешкото съществуване. Темата е на преден план в повествованието и позволява на читателя да осъзнае всички събития в романа. Още в началото протагонистът Узун Ихсан, който всъщност е самият автор, въвежда тази дилема. Под влияние на книгата, която чете, той непрекъснато се пита сън или реалност е животът. Така решава да обикаля света, сънувайки, като пие сънотворен сироп. Превръща сънищата си в книга, която подарява на сина си Бюнямин. Сънищата на Узун Ихсан и книгата, която завещава на сина си, са рамката на романа.

Въпреки създадения исторически и пространствен декор атмосферата на легендарност/въображаемост привлича вниманието. Както и в другите му романи, авторът показва себе си и времето, в което живее, но се стреми да внуши, че повествованието се основава на предания, сънища, фантазии и легенди. В този дух са фантастично-въображаемите приключения на главните герои, отправките към старинни текстове и предания, а също и съчинените от автора истории.

Книги, подобни на "Атлас на мъглявите континенти"

Безмълвните
-10%

Безмълвните

Ихсан Октай Анар

16.19 лв.
Неразделните

Неразделните

Симон дьо Бовоар

20.00 лв.
И заживели вечно нещастни

И заживели вечно нещастни

Стефани Гарбър

25.00 лв.
Неразделните

Неразделните

Ървин Д. Ялом

26.00 лв.
Любов, или нещо такова

Любов, или нещо такова

Тересе Тунген

22.00 лв.

Други книги от Ихсан Октай Анар

Коментари за "Атлас на мъглявите континенти"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах