Абонамент за бюлетин
Аркадия

Аркадия

ISBN: 9786197350128
Издател: Лист
Издадена: 2017
Брой страници: 192
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 13.00x21.00
Корична цена: 12.00 лв.
Цена: 12.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
Наричат го „най-интелигентния жив драматург на Великобритания”. Някои дори отиват още по-далеч в оценките си, обявявайки го за „драматург №1 на планетата”. На него дължим филмовите сценарий за „Влюбеният Шекспир” (съвместно с Марк Норман, награда „Оскар”, 1999) и „Ултиматумът на Борн”, за „Били Батгейт” и „Империята на слънцето”. Негови са и пиесите „Розенкранц и Гилденстерн са мъртви”, „Истинското нещо”, „Аркадия”, „Брегът на Утопията”, „Рокендрол”, „Всеки порядъчен момък се нуждае от подкрепа”, „Травестии” и др.

Той е Том Стопард. Сър Томас Стопард. Британският драматург, режисьор, киносценарист и критик е роден на 3 юли 1937 г. в Злин, Чехословакия, и днес празнува своя 79-и рожден ден. Истинското му име е Томаш Щрауслер. През 1939 г. семейството му е принудено да се премести в Сингапур, бягайки от нацистите. След като баща му е убит от японски войник, Том и близките му поемат към Индия, а после се установяват във Великобритания и момчето приема фамилията на втория си баща, капитан Стопард.

На 17 години бъдещият драматург напуска гимназията, започва да се изявява като журналист. Не завършва висше образование, но това явно не е било необходимо за писателският му талант. Носител е на множество театрални, кино- и литературни награди, а през 2013-а е удостоен с приза за цялостно творчество (Screen Laurel Award) от Американската гилдия на писателите.

"Аркадия" е най-амбициозната пиеса на Стопард. Авторът паралелно разказва две истории - от началото на XIX век и от края на ХХ век. В тях е заложил множество интелектуални капани - скрити философски и литературни цитати, математически и научни препратки.

-----------------

Това е единствената пиеса, която някога съм чел и ме е накарала да пожелая да стана актьор. Това се случи за кратко наистина, но желанието да изричам гениалните редове от Стопард беше неудържимо. Той е хитър, ерудиран, страстен, сух, елегантен... Всичките му герои са просто изключителни.

Читателко мнение

Книги, подобни на "Аркадия"

Тайната афера

Тайната афера

Ерика Джеймс

23.00 лв.
Недовършена симфония

Недовършена симфония

Григор Бануши

20.00 лв.
Момичето, което пропадна в морето

Момичето, което пропадна в морето

Акси О

22.00 лв.
Поп, дама, вале / Смях в тъмното

Поп, дама, вале / Смях в тъмното

Владимир Набоков

28.00 лв.
Без герой

Без герой

Т. К. Бойл

22.00 лв.

Други книги от Том Стопард

Коментари за "Аркадия"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах