Абонамент за бюлетин
Ангела и Джема - новели
-10%

Ангела и Джема - новели

ISBN: 9786191612581
Издател: Персей
Издадена: 2021
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 14.00 лв.
Цена: 12.60 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Българска литература, Проза, Театър, Пиеси
Истории, белязани от страсти, изпитания, клетви, отрова и смърт, но показващи копнежа на човешкия дух към любов, хармония и щастие разказва в книгата си известният тв журналист, поет и писател Костадин Филипов. Познат като водещ и редактор на централната новинарска емисия и „Темата на Нова“ на Нова телевизия, водещ на новините по ТВ7 и редактор на риалитито „Фермата“ по bTV, той е завършил Българска филология в ПУ „П. Хилендарски“. Сега е редактор и автор на рубрика в предаването „Преди обед“ по bTV.

Героите на „Ангела и Джема“ носят йовковска доброта. Него го наричат Родопския Прометей, а нея - мълчаливата пазителка на най-слънчевата поляна от западния дял на величествената планина, на географската граница с Рила. Нишките на живота и личните съдби на Ангел и Джема се преплитат в многопластов сюжет. Оказва се, че два различни свята и две различни религии могат да съжителстват дълги години в мир и разбирателство под небето над Юндола. История за едно дългогодишно приятелство, благородство на сърцето, любов и човещина, както и за силата на природните стихии...

Висока оценка за книгата дава Георги Константинов:

„Навлизайки от мерената реч в белетристиката, Костадин Филипов е постигнал неочаквано много – овладял е до значителна степен прозаичния почерк: лаконични, ударни изречения, усет за съвременните реалности, които описва, небанални сюжети с неизмислени герои, експресивните природни картини, в които поетовото перо продължава да личи.

В дебютната проза на поета се чувства живият трепет на днешната съвременност – с всичките по-светли и по-тъмни щрихи в нея, със стремежа за съхранение на любовта към близки и далечни хора в едно прагматично време. В прозата му има сърдечна топлота, примери на човечност и желание за сбъднати надежди.“

Проникновени думи за книгата от Мария Касимова – Моасе:

„Във време, в което много хора пишат, но много малко хора четат, е трудно да бъдеш писател. Разказването на една история не е проста работа - изисква очи да я съзреш, сърце да я преживееш, интелигентност да я анализираш и подредиш и талант да я превърнеш в писано слово, което вълнува.

Знаех, че Костадин Филипов умее да разказва истории в телевизионна форма. Наясно бях и че е чудесен поет. Когато разбрах, че пише разкази обаче, се изненадах. Не за друго, а защото сред цялото пишещо войнство на пръсти се броят авторите, които работят в този жанр днес. Разказът е чудесна форма, но наистина може да смели сюжет, който много пишещи предпочитат да разгърнат подобаващо в роман.

В известен смисъл се изисква творческа щедрост и вярност, за да пишеш разкази и новели. Костадин е такъв разказвач! Щедър в езика, добронамерен към героите си, описателен, впечатлителен и улавящ невидимите неща в една история. Хората, които населяват неговите магични сюжети, са добри. По онзи почти библейски начин добри, по йовковски дълбоки и многопластови. Затова и в делниците им се случват вълшебни неща. Малки невероятности, които вадят от битовото неговата обикновеност, за да ни я покажат като душевен полет, като малка всекидневна магия на човешкото.

Добри истории за добри хора, които незабелязано съществуват около нас. И които подминаваме, заети в собствените си важности.

В хаоса от всякакво маниерно писане мислех, че никой не би се върнал в добрите класически традиции на българските майстори на разказа. Че никой не би искал днес да разкаже история, като разчита на красивия език, стройната структура и поучителната история. За моя голяма радост открих, че Костадин Филипов пише точно така! Емоционално, красиво, скромно и честно. И талантливо!“

Книги, подобни на "Ангела и Джема - новели"

Една крачка напред
-5%

Една крачка напред

Стефан Стоянов

12.35 лв.
Улица Въртообръщало
-5%

Улица Въртообръщало

Анна Топалджикова

19.00 лв.
Комедии: Златната мина. Комедия без име
-10%

Комедии: Златната мина. Комедия без име

Ст. Л. Костов

16.19 лв.
Съчинения в 12 тома, том 8: Пиеси (1995-2005)
-10%

Съчинения в 12 тома, том 8: Пиеси (1995-2005)

Недялко Йорданов

22.50 лв.
Андроник
-5%

Андроник

Анна Топалджикова

14.25 лв.

Други книги от Костадин Филипов

Коментари за "Ангела и Джема - новели"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах